Lymftaping

Lymftaping als onderdeel van het Medical Taping Concept (MTC) kan een goede aanvulling zijn op bestaande therapieën voor lymfoedeem of zenuwpijn. Fibrotisch weefsel (bindweefsel) wordt aanmerkelijk zachter, en zelfs verschrompeld littekenweefsel (na bestraling) verbetert onder invloed van taping. Heeft u baat bij Lymftaping, dan kunt u zelf (of uw partner) leren hoe deze te plakken. Op die manier wordt u minder afhankelijk van therapeuten en dat alleen al is een heerlijk gevoel.

Lymftaping is een bijzondere toepassing van het Medical Taping Concept met behulp van een speciale elastische tape. De tape wordt ‘onder spanning’ aangebracht, op een gerekte huid, waardoor de tape de huid als het ware ‘lift’; de bovenste huidlaag wordt iets ‘opgetild’ en door de beweging die je maakt, ook nog iets gerekt. Het gevolg hiervan is, dat de ruimte tussen de eerste en de tweede huidlaag, waarin zich haarvaartjes bevinden, groter wordt. Dit leidt tot een betere doorbloeding en daarmee tot een betere afvoer van de afvalstoffen (aanwezig in lymfevocht). Hierdoor vermindert het oedeem, terwijl door de liftende werking van de tape de druk op de zenuwuiteinden afneemt, waardoor ook zenuwpijn vermindert. Door de grotere ruimte tussen de huidlagen wordt het fibrotisch weefsel losser van structuur daardoor kunnen de kleine lymfvaatjes het vocht beter opnemen en afvoeren. Het grootste gedeelte van het lymfevocht wordt via de huid afgevoerd. Tachtig procent van de lymfebanen liggen in de huid. Het is dus belangrijk deze te stimuleren om meer lymfevocht af te voeren.

Een andere werking van de tape is sturen en stimuleren: Het oedeem heeft de eigenschap om zich langs de aangebrachte tape te verplaatsen. Door de speciale wijze van aanbrengen stimuleer je de verplaatsing van het oedeem in de richting van de lymfknopen die nog wèl functioneren. Dus daarheen, waar we het graag willen hebben. Omdat de tape een aantal dagen kan blijven zitten, ook tijdens het douchen, is er gedurende die tijd dus sprake van een 24-uurs behandeling.

Niet alleen de arm of het been
Bij oedeem in een arm of been zijn de behandelingsmogelijkheden duidelijk: manuele lymfedrainage, bandageren (compressiezwachtelen) en dan, als de arm of het been stabiel is, een therapeutische elastische kous (TEK). Op andere plaatsen waar lymfoedeem of zenuwpijn zich kunnen voordoen liggen dergelijke behandelingen minder voor de hand. Daar is, naast lymfedrainage nu ook Lymftaping mogelijk. Zoals uit ervaringen van lotgenoten blijkt, zijn hiermee de laatste jaren goede resultaten bereikt. Hier enkele voorbeelden van Lymftaping; het is steeds opnieuw zoeken naar de juiste wijze van tapen; iedere patiënt is anders, dus ook de toepassing van de tape.

Fysio- en Manuele Therapie Doorwerth Zorg(t) voor beweging