Echografie in de fysiotherapie
Echografie is een onderzoekmethode dat een groot deel van de anatomie en pathologie van het menselijk lichaam in beeld brengt.
Soms blijkt bij klachten van het bewegingsapparaat dat de fysiotherapeutische diagnose te kort schiet om de kwaliteit van het weefsel goed in kaart te kunnen brengen. De fysiotherapeut gebruikt echografie voor aanvullende diagnostiek en als evaluatiemiddel om de kwaliteit, schade en doorbloeding in beeld te brengen. Hierdoor kan gerichter behandeld worden: er is meer inzicht in de belastbaarheid van het betreffende weefsel!
Echografie maakt gebruik van het feit dat sommige weefsels geluidsgolven (ultrageluid) sterker terugkaatsen dan andere weefsels. Dit is te vergelijken met radar of sonar.
Een echografie komt tot stand door een apparaatje wat geluid uitzendt (transducer) over het lichaam te bewegen nadat de huid is ingesmeerd met een gel. Het teruggekaatste geluid wordt weer opgevangen en vervolgens op een scherm zichtbaar gemaakt. Op dit scherm kunnen verschillende weefsels en structuren onderscheiden worden. Informatie over de vorm, de ligging en structuur van de weefsels kan worden verkregen.