COPD en Astma

Chronic Obstructive Pulmonary Diseases (COPD)
COPD is de verzamelnaam voor longemfyseem en chronische bronchitis. Vrij vertaald betekent het ‘chronische, belemmerende longziektes’. Bij COPD is roken de belangrijkste oorzaak. Chronische bronchitis komt bij kinderen niet voor. Wanneer kinderen bronchitis hebben, komt dat meestal door een virusinfectie. Chronische bronchitis komt in principe alleen voor bij volwassenen.

Roken is de belangrijkste oorzaak van COPD en bij de behandeling van de klachten door COPD is eigenlijk de belangrijkste behandeling: stoppen met roken!

COPD is een chronische ziekte. De beschadiging van de luchtwegen en eventueel ook longen is niet te genezen. Behandeling is gericht op klachtenvermindering en voorkomen van ergere schade. Zoals gezegd is het stoppen met roken het allerbelangrijkste. Met de COPD zelftest kunt u aan de hand van enkele eenvoudige vragen bepalen of u tot de COPD risicogroep behoort.

https://www.defysiotherapeut.com/aandoeningen-en-klachten/copd.html 

Astma
Astma is een chronische ontsteking van de luchtwegen. Mensen met astma hebben soms moeite met ademhalen: zij worden kortademig, ademen ‘piepend’ of moeten hoesten. Deze klachten ontstaan doordat de luchtwegen extra geprikkeld worden door allerlei stoffen. Iedereen hoest weleens, maar als je astma hebt reageer je overal veel heftiger op. Vaak zijn astma patiënten ook allergisch voor verschillende stoffen.
Voor meer informatie ga naar www.astma-copd.nl.

Longreactivering

Wij hebben een nauwe samenwerking met longartsen, fysiotherapeuten en de longverpleegkundigen van de Thuiszorg/en de ziekenhuizen in de regio.
Na een intake-gesprek en het bepalen van uw conditie kijken we of u deelneemt aan de groepstraining.
Wat betekent Longreactivering?

  • vergroten van uw uithoudingsvermogen en spierkracht
  • het leniger maken van spieren en gewrichten
  • aanleren van een goede hoesttechniek
  • leren, om de energie die u wel heeft zo economisch mogelijk te gebruiken
  • leren uw eigen grenzen aan te houden
  • voorlichting omtrent het ziektebeeld en inhalatietechnieken

Fysio- en Manuele Therapie Doorwerth Zorg(t) voor beweging